Wetenschap Kunst Politiek

George, zand!/ Zandschip Cotrans 14

47 comments

I

Vandaag lag ik van het zonnetje te genieten

toen ineens een reusachtig schip voorbijkwam, vol gelanden met zand.
Ik dacht, potverdorrie, heeft George dit nu over voodoo geregeld, of wat is hier aan de hand?? [George heeft onlangs een gedicht over zand geschreven]
Ik liep langs het schip, en maakte vele foto’s, ik had gelukkig mijn fototoestel meegenomen. Het schip reed langzamer dan ik loop, dus minder dan 10 km per uur, of zelfs minder dan 8 km per uur.

Dus kwam ik nog vóór het schip aan op de Spanjaardsburg.

Het schip heette Cotrans 14 en is te bekijken op internet.

Ik probeerde te schatten hoeveel zand en steen de Cotrans had geladen… geen idee, maar ik dacht , als ik iets MOET zeggen: 100 ton??? Maar dat ding kan toch echt 900 ton meenemen. Waanzin.

——————————————

Gisteren zag de Cotrans 14 voor de derde keer, deze keer van de andere kant van de Zijl, vanuit de Zwanburgpolder.Cotrans 14, Leiden 17 nov 2009

 

Tags: , ,

47 Responses to “George, zand!/ Zandschip Cotrans 14”

 1. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@Maria
  Ik let op de details. Wie heb je bereid gevonden om je te fotograferen terwijl je te zien bent (op je rug) zonder dat je die foto zelf hebt kunnen maken?
  Reken erop: 1000 ton is voor dat schip ca. de inhoud. Het gaat altijd om "de inhoud!"

 2. George Knight schreef:

  Avatar van George Knight@Maria
  Ik vroeg me hetzelfde af als Jan. Die betreffende foto zelf genomen via fotografische acrobatiek, of was er een vriendelijke passant? Of vanuit het innerlijk zelf, mocht dat bestaan?

  De organische vormen van het zand gaan boven de inhoud. In de verte lijkt het op zout. Mooi weer, mooie foto’s. Voodoo in de lucht. Boeoehh …. ronkeronkeronk …. cohoho …. trance.

 3. maria schreef:

  Avatar van maria@Jan, als je de link van het schip volgt, dan staat er tonnage 900 ton. Tonnage dacht ik , is de lading.

  Ik heb de foto zelf gemaakt. Eerst wilde ik iemand vragen, er stonden genoeg mensen bij de open brug, maar ik probeerde het zelf, gewoon met mijn rechterhand, en het lukte goed, zonder verdere bijzondere instelling. Goed, he???
  Reactie is geredigeerd

 4. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@Maria
  Ja, knap. Je bent een zelfstandige vrouw die tot het uiterste zal vermijden om anderen om hulp te vragen, zich zonodig in acrobatische bochten wringt om een ander niet te hoeven vragen; ik herken dat. Nou dat is je dus goed gelukt! Maak je er anderen blij mee? Dat is een andere vraag.

 5. maria schreef:

  Avatar van maria@Jan, dit was een van de meest waardevolle en interessante opmerkingen van jou tot nu toe.

  Ga eens kijken op het blog van Fred van der Wal, waar jij al door mij genoemd bent:
  http://www.volkskrantblog.nl/bericht/182919

 6. NN schreef:

  Avatar van NNPrachtig al die dichterlijke overdrijving
  reusachtig schip = zandbak voor de binnenvaart
  900 ton = 900.000 kilo; met zand op de binnenwateren heb je weinig vrijboord nodig
  en let op die auto voorop. staat niet eens verankerd omdat er geen sprake is van reuring of golfslag.
  maar waar kwam het zand vandaan en waar gaat het heen? hoe wordt nederland verplaatst en waarom? nee, mijn achterhoofd staat op de foto, dat is belangrijk.
  wat een diepgang. het lijkt wel een zandschip.
  schip? als je nog een keer schip zegt is het gezonken in de oude gracht.

 7. anoniem schreef:

  Avatar van anoniemNee, het ging niet op diepgang, dat is duidelijk.
  Het ging om het voortborduren op eerder geschreven dingen…

  "maar waar kwam het zand vandaan en waar gaat het heen hoe wordt nederland verplaatst en waarom? "
  Belangrijke vraag…ik vroeg het me ook af.

  Groeten van Shima, kijk eens op het kattenblog!

  Reactie is geredigeerd

 8. jan bouma schreef:

  Avatar van jan boumaZand.
  Er zijn veel soorten zand. Vulzand, metselzand, grof/fijn zand, suppletiezand vanuit zee voor de kusten, etc. Alles voor specifieke doeleinden geschikt. Ben geen expert maar weet wel dat de mensheid er tot in de eeuwigheid genoeg van zal hebben.

  Ik maak me alleen maar druk over "het zand wat de taalsaboteurs in de machine van de communicatie gooien!"
  Kijk! Maria alweer een rijke gedachte om de dag mee te beginnen…

 9. maria schreef:

  Avatar van maria@ Dank je Jan.
  Het sluit ook aan
  op ‘"De woorden en de dingen"
  van Foucault, aangedragen door Alib op mijn vorige zand-blog. Hierover binnenkort meer.

  Zand: ze zullen nu een groot eiland opspuiten voor Den Haag…

 10. Anne d'Ore schreef:

  Avatar van Anne dNN: zand, van het strand
  of het duin
  verhoog mijn tuin
  de diepgang komt later
  weet dit stille water
  verbergt diepe grond

 11. Een Oude Bekende schreef:

  Avatar van Een Oude BekendeIk zal de foto’s bewaren om aan een eventuele toekomstige kleine Oude Bekende te laten zien.

  ‘Kijk, dat is het land waar pappie vandaan komt.’
  ‘Je bedoelt dat land waar dat schip vaart?’
  ‘Nee knul, dat land óp het schip.’

 12. maria schreef:

  Avatar van mariaErrrg leuk!
  Vind wel grappig en onverwacht met jullie reacties. Dat is het plezier van het bloggen.

 13. herman de winter schreef:

  Avatar van herman de winter
  > 900 ton

  Tonnage is volgens mij een eenheid van grootte – dus niet direct (indirect natuurlijk wel) van gewicht of laadvermogen) van een schip. Grofweg gaat het om de waterverplaatsing. Dit schip zet dus 900 ton water weg.
  Om een vergelijking te maken: de bak is ongeveer zo groot als een oostindiëvaarder in de zeventiende eeuw of als het vlaggeschip van Michiel de Ruyter. Maar niet zo mooi.

  Over George Sand ben je niet snel uitgepraat lijkt me. Erg interessant. Voor nu wil ik volstaan met de, ik geef toe wat pesterige, tekst van een liedje van Ambrosia. Het lijkt erop dat de ‘I’ in het stuk, niemand minder is dan Frédéric Chopin.

  Danse with me George

  Until I met you baby
  I only played with the band
  But when I play my polonaise now
  On my piano grand

  I can’t help but thinkin’
  Of our first one night stand
  When my precious hands were tinkling
  On my little georgie sand

  Come on and danse with me george

  The pants you’re wearing mama
  And the cigar in your hand
  Sorta put me off at first
  I didn’t understand

  But now I love my vichy mama
  I adore you and
  I wouldn’t ever leave you baby
  For another man

  Come on and danse with me george

  You know your lips can spout quotations
  But when your hips start their gyrations
  They can thaw valley forge
  Danse with me george

  The memoirs of a mademoiselle
  Far ahead of her time
  Has left us all a legend
  That’s never gonna die

  To say your ways were novel
  Would be a lousy pun
  But of late I’ve been feelig awful
  I want to have me some fun

  So come on
  Put your pen aside baby
  Come on
  Your lips are driving me crazy

  We could talk this out I’m sure
  If you would just shut your mouth
  So come on,
  So come on,
  Da, da, da danse with me george

  Well your lips can spout quotations (waltzin’, minuet, mazurka)
  But when your hips start their gyrations (doin’ it ’till we’re beserka)
  They could thaw valley forge
  Danse with me george

  Le danse

  The legend that you leave us is never gonna die…..

 14. maria schreef:

  Avatar van mariaHoi Herman,

  Mogelijk dat ‘tonnage” een begrip is voor verschillende dingen; dat maak ik tenminste op uit Wikipedia. Toch snap ik het niet helemaal.

  Eindelijk iemand die iets zegt over George Sand.

  “Dans with me George”…

  wordt mij dat in de mond gelegd?? Ach, waarom niet, ten slotte heb ik ooit op mijn fluit ( met cd-begeleiding) voor de Leidse bestuurders gespeeld: “Let’s twist again”.

  Maar goed, het gaat hier om dansen met George Sand, en niet om dansen met George Knight.
  http://www.imdb.com/title/tt0653050/plotsummary
  Let op de spannende plot en het uitstekende Engels waarin deze verteld wordt.

  Reactie is geredigeerd

 15. George Knight schreef:

  Avatar van George Knight@Maria
  Of dansen met George Eliot? Ook een vrouw als man.

 16. maria schreef:

  Avatar van mariaWie, jij of ik?

  Ik dans liever met een echte man.

 17. George Knight schreef:

  Avatar van George Knight@Maria
  Dansen met een echte man lijkt me een goede optie. De dames Sand en Eliot zijn niet te begrijpen. Op het eerste oog. De populaire cultuur ondersteunt de legende. Ze kunnen er niet meer aan ontsnappen.

 18. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@George
  Ook de culturen passen zich aan de hedendaagse tijd en de opvattingen daarover. "George Sand" als een hybridische vorm die Chopin bedoelde (noch Goethe of iemand uit anders uit ‘de Romantiek’) voldoen niet meer..
  Ik laat @Maria dus haar eigen bewustzijn als individu van deze tijd. Logisch wil zij slechts met ’n echte man dansen… Alhoewel ik daarvoor niet opteer: ik kan niet dansen.

 19. herman de winter schreef:

  Avatar van herman de winter
  George Sand en Maria Trepp lijken wel een beetje op elkaar. Als we nog even teruggaan naar haar eerdere blog over de liefde bijvoorbeeld, dan lezen we daar:

  liefde als kunst

  Deze vorm is niet inherent monogaam, omdat er van andere relaties juist veel inspiratie in een bestaande relatie kan vloeien. (…) Deze relatie is niet zeer vriendelijk tegenover bestaande systemen, tegenover macht en eigendom.

  Kijk, dat is nu precies wat George Sand praktiseerde. Zelfs tegenwoordig nog een tamelijk gewaagde vorm van vrouwelijk gedrag, maar zo rond 1850 natuurlijk helemáál. De vrouw als man, zeg maar (want voor mannen was en is die levensstijl volledig geaccepteerd weetjewel). Nee baanbrekend, zonder meer.

  Daarnaast heb je ook nog de romantiek en de decadentie. Het politieke bewustzijn. De provocatie. Ik zie daar wel wat parallellen.

  Je rookt toch geen sigaren toevallig?

 20. maria schreef:

  Avatar van mariaKijk aan, Herman leest wat ik over de liefde schrijf. Ik dacht al, beste vriend, dat je een paar blogs had over geslagen.

  Nee, ik rook niet, mijn decadentie uit zich in zo min mogelijk betaald werken, zo veel mogelijk in de zon liggen, fluit spelen en lezen.

  Blog over de decadentie, en over de romantiek is al gepland.. maar eerst had ik George Knight iets beloofd over de laicite.

  En vandaag wilde ik mooi bloggen voor Valentijnsdag, over "My name is red/Some like it hot"
  Maar :
  De dag begon ermee dat ik koffie over de meubels goot, dan kotsten de katten op de afgehaalde bedden en dan ging mijn bril kapot.

  Ik heb het helemaal gehad vandaag.

  Reactie is geredigeerd

 21. maria schreef:

  Avatar van mariaJammer, Herman, dat je in Venlo woont.
  Schicksal.

 22. herman de winter schreef:

  Avatar van herman de winter
  In Venlo? Nou nee. Van daaruit is het nog gauw een dik uur rijden in zuidelijke richting. Dus het wordt steeds erger met dat schicksal.

  Waar ik woon daar weet je nooit goed of je Duits of Frans tegen de Belgen moet praten. Het beste is hiero eigenlijk om consequent het Ripuarisch te hanteren. Die taal is nogal aan het Duits verwant. Het gaat (bij benadering*) zo:

  et Fiena is e aadiesj kink en dat, dat wil et wisse
  (die Fiena ist ein nettes Kind und das, das will sie wissen)
  bis huuj wil et nie enne maan, et zèt: die ken iesj misse
  (bis heute will sie keinen Mann, sie sagt: die kann ich vermissen)

  wie dat mer keunt dat wisse vuur nit, et is en sjunheet veur et òr
  (woher das kommt das wissen wir nicht, sie ist ‘ne Schönheit für’s Auge)
  dor keunt ne manskeal mit veul jelt zet et: iesj han jelt jenòr
  (aber kommt ein Mannskerl mit viel Geld sagt sie: ich hab Geld genug)
  en alles dat em ziet, dat ruft da at va wiet
  (und jeder der sie sieht, ruft schon von Weitem)

  ja, woa hat dat dat da?
  woava hat dat dat da?
  woamit hat dat dat da jedoa?
  en hat dat dat nit
  da kriet dat dat nòr,
  en dat dat dat is tse versjtoa

  Ja raar taaltje. Maar je komt er tot in Keulen en Sankt Vith goed mee weg. Zelfs Luxemburgers en pieren uit Maastricht, verstaan het na een korte gewenningsperiode. Dat heb ik persoonlijk getest.

  Ach en verder moet je het schicksal niet zo kleinkariert zien. Chopin kwam helemaal uit Polen om die arme George Sand te kunnen betasten. Vergeet dat nooit, milady.

  * Een voorbeeld: het woord ruft (roept) wordt in het Ripuarisch en in het Duits hetzelfde geschreven. Maar de Duitser zegt ‘roeft’ en de Ripuariër ‘ruft’, zoals in bluft.

  Reactie is geredigeerd

 23. maria schreef:

  Avatar van mariaRipuarisch, bestaat dat echt?

  …Schicksal, dat is toch de toeval dacht ik.

  En de toeval, die werkt altijd voor mij.

  Op den duur.

 24. herman de winter schreef:

  Avatar van herman de winter
  Schicksal is eigenlijk het lot. Het treft je als een dief in de nacht. Zonder dat je ook maar ìets kunt doen. Kismet zeggen de arabieren. Nee, zeker geen toeval. Het tegendeel eigenlijk.

  Jahee het Ripuarisch bestaat echt. Kijk maar eens op wikipedia.

 25. maria schreef:

  Avatar van mariaIk vind het zo saai alles na te kijken op Wikipedia. Dat doodt de fantasie.

 26. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@herman
  Ze is nota bene Dr in de Duitse Taal en Letteren en vraagt bij jou naar de betekenis haar "Schicksal" ? Sic! en nog eens Sic!
  Maria hou op met lachen…

 27. maria schreef:

  Avatar van mariaJan, Ik ben helaas geen doktor in de Duitse letteren, mogelijk vandaar mijn domheid.

  Maar ik kan het verschil tussen toeval en noodlot niet echt goed zien.

  Leg eens uit.

 28. George Knight schreef:

  Avatar van George Knight@Maria
  Toeval is vooraf niet te voorzien. Noodlot is vooraf niet te ontwijken. In het naturalisme van bijvoorbeeld Couperus, Emants, Conrad en Zola wordt gespeeld met het noodlot. De afloop zit ingebakken in de psyche, het milieu en de emoties. De hoofdpersoon is niet in staat om te ontkomen aan zijn neergang. Zijn noodlot.

  Als het om toeval zou zijn gegaan had dat niet in de omstandigheden aangekondigd moeten worden. De paard en wagen hadden de gelukkig getrouwde notaris die zulke mooie gedichten schrijft, parlementslid is en gezellig wijn drinkt met zijn vele vrienden, plotsklaps doodgereden. Toeval.
  Reactie is geredigeerd

 29. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@Maria
  Je bent voor 1/3 deel Duitse en leest massa’s Duitse schrijvers dacht ik…; enfin. Never mind.
  @George:
  Hoe zit het volgens jou dan dat mensen soms geloof hechten aan "de predestinatie?" Alles is voorbeschikt. Er bestaat dan geen "toeval".
  Ben benieuwd.

 30. George Knight schreef:

  Avatar van George Knight@Jan
  Predestinatie is een religieus begrip. Het kent vele opvattingen. Hierom heeft men elkaar vroeger de koppen ingeslagen. Dat is wellicht de echte predestinatie: ruzie maken over wat predestinatie is.

  Bij mijn weten laat de liberale, remonstrantse opvatting wel ruimte voor toeval.

 31. maria schreef:

  Avatar van maria@Jan: “Maria
  Je bent voor 1/3 deel Duitse en leest massa’s Duitse schrijvers dacht ik…; enfin. Never mind.”

  Klopt, maar dat maakt me nog geen dokter.
  Wel heb ik een proefschrift geschreven in het Duits, ( http://www.passagenproject.com/inhalt.pdf) maar vanwege mijn Burke-engagement heb ik nooit de tijd genomen de zaak echt in een titel om te zetten.
  Komt nog.

  C.G. Jung: “Der Zufall ist das Unbewusste”

  Daar geloof ik dus echt in. Maar dan is de toeval toch ook bijna hetzelfde als het noodlot. Let op LOT!!!

  IK zit hartstikke ziek hier op de bank en kan toch niet van de zon genieten, tenminste niet meer dan het uurtje dat ik al buiten was. Dus nu schrijf ik straks een nieuwe blog. Ik zal zien waar ik zin in heb, in de toeval of het noodlot of de laïcité…

  Het liefst zou ik willen schrijven over de liefde.
  Reactie is geredigeerd

 32. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@Maria
  In de stille, onbewaakt moment geachte, van het bewustzijn spreekt men de waarheid… Schrijf maar over de liefde.

 33. maria schreef:

  Avatar van maria@Jan, soms ben je heel lief en warm.

  Ik ben zelf erg benieuwd waarover ik nu straks ga bloggen.
  Ik heb me omgeven met mijn boeken over toeval, noodlot, liefde en dada. We zien wel!

 34. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@Maria
  Ik ben de verschrikking der mensheid tegelijkertijd. In de spectra van uiterst links tot rechts zal men mij horen. Vanuit de verwoesting van het ondeugdelijke probeer ik de contouren te schetsen voor een nieuw tijdperk. Dit zal niet kunnen zonder dat wij het besef hebben als wereldgemeenschap één geheel te vormen. Dus schrijf maar over de liefde. Want je kunt in m’n boek lezen van Dr. Carl Gustav Jung diens uitspraak: "Where loves rules, there is no will to power, and where power predominates, there love is lacking. The one is the Shadow of the other." (pg. 130)
  Ben benieuwd.

 35. herman de winter schreef:

  Avatar van herman de winter
  Lot of toeval, het maakt niet uit. Feit is dat er iets gebeurt dat je niet had voorzien. De één zal die verrassing verklaren met een abstract begrip als ‘lot’ en de ander met ‘toeval’. Maar het betreft telkens een intellectuele constructie die afleidt van de werkelijkheid waarin het ècht gebeurt.

  Mijn kat is ook onderhevig aan allerlei onvoorspelbare gebeurtenissen. Der Lauf der Dinge. Maar hij maakt zich daar nog geen seconde druk om. Wat gebeurt, vindt plaats. Het gaat om de adequate reactie: als het regent ga je onder een struik zitten. Waarom het regent? Beats me.

  Ja ik ken de Jungianen wel. Het zijn kleine godjes allemaal. Ze zijn ingetuned op het grote gemeenschappelijke onderbewustzijn dat alles weet en altijd ‘toevallig’ de juiste keuze voor hen maakt. Dat idee heeft hij trouwens gejat van gnostici en hermetici. In mijn meer spirituele momenten kan ik er een heel eind in meegaan.

  Heb je wel eens wat van Gustav Meyrink gelezen? Kan ik aanraden. Prachtige stijl. Der Engel vom westlichen Fenster is wel zijn sterkste stuk. Hierna geloof je beslist nooit meer in toeval.

 36. maria schreef:

  Avatar van mariaHerman, jouw analyse van noodlot/toeval deel ik. “Lot of toeval, het maakt niet uit. Feit is dat er iets gebeurt dat je niet had voorzien. De één zal die verrassing verklaren met een abstract begrip als ‘lot’ en de ander met ‘toeval’. Maar het betreft telkens een intellectuele constructie die afleidt van de werkelijkheid waarin het ècht gebeurt.”

  Ik zie het zo ( en ik dacht dat Jung dat ook bedoelt maar ik heb het nog niet goed nagekeken): de mens ziet in toevallige gebeurtenissen patronen, die de afspiegeling zijn van zijn onbewuste wensen.

  Constructies, ja, en de kritische deconstructie moet, maar we zijn toch ook gedwongen ( =noodlottig!!) om weer nieuwe constructies te maken, we kunnen toch helemaal niet zonder patronen, dat is zelfs een biologisch determinisme.

  Mensen willen samenhangen zien, ook al zijn die er niet.
  Dat is natuurlijk God spelen- let op "spelen".

  Wie te veel aan het noodlot of aan de toeval gelooft is een fatalist, wie er niet in gelooft overschat zichzelf en vaak nog veel meer!
  Fatalisme geeft veel rust.

  Gustav Meyrink??? Jung hield zeer van Meyrink hahahaha .
  Ik ook. De ‘Engel’ ken ik niet zo goed, maar Walpurgisnacht en de Golem ken ik ZEER goed. Volgens mij komt de toeval ook voor in Walpurgisnacht , ik zal eens kijken. Walpurgisnacht is in ieder geval zeer Tolstoi en Nietzsche -geïnspireerd.

  Je bent een belezen man. Niet vele mensen die Meyrink kennen!

  @Jan,
  "Where loves rules, there is no will to power, and where power predominates, there love is lacking. The one is the Shadow of the other." (pg. 130)

  Mooi Jung citaat, maar ik zie de liefde als een grote macht.

  Als het een de schaduw is vna de ander hangen beiden dus samen, in feite.
  Reactie is geredigeerd

 37. jan bouma schreef:

  Avatar van jan bouma@Maria
  hij doelde op OVERschaduwing…; het totaal wegnemen van de macht door de liefde; de liefde absorbeert al het ware de macht. Ja, mooi citaat en ik denk nog waar ook; we hebben het over hetzelfde.

 38. Pieter Vermeulen schreef:

  Avatar van Pieter VermeulenHoi ik was een beetje aant rondkijken op internet en wilde op dit even reageren..
  Ik ben sinds een paar maanden schipper op dit schip en wat betreft die 900 ton, dat is het laadvermogen van het schip, dit schip kan dus 900.000 kilo zand meenemen buiten het gewicht om wat het schip weegt als ze niks in heeft. Verder gaat het schip daar waar je toen was zo langzaam omdat ze wanneer het 900 ton in heeft ruim 2,60m diep ligt in het water, daar op de Zijl is het zo’n 3 tot 3.20 m diep, waardoor er nog maar 40 tot 60cm tussen de bodem van het kanaal en het schip overblijft. Het kanaal is daar niet zo breedt, het schip moet als je het simpel denkt heel veel water wegduwen om vooruit te komen, waardoor het dus zo langzaam gaat.
  Verder als je veel foto’s van binnenvaartschepen wilt bijken zou je eens op shipphoto.nl moeten kijken. Daar staat bijv. ook het schip op van mn ouders de wilmar van Vermeulen uit Middelburg op bijna 3000 ton dus 3.000.000 kilo.. Heb verder nog op een koppelverband gevaren zeg maar een schip met nog een schip ervoor van bijelkaar 8500ton 8.500.000 kilo de Catharina 2. Dat is heel veel waardoor ze ook alleen op de grote binnenwateren kunnen varen. Daarom zijn er veel verschillen in grote.
  De Cotrans14 is daar waar je stond het grootste afmeting wat er mag varen waardoor je inderdaad veel moet priegelen vanaf spaarndam tot Zoeterwoude…
  Weet niet of iemand dit ooit nog leest maar vond het leuk om op te reageren…
  Groet
  Pieter.

 39. maria schreef:

  Avatar van mariabeste Pieter, Goh wat leuk!!!

  en ik had dus gelijkwat het ladevermogen betreft.
  Het is gewoon waanzin. 900 ton.

 40. maria schreef:

  Avatar van mariaHe, wat leuk, vandaag -wederom onderweg naar het hardlopen – zag ik de Cotran 14 weer, deze keer aan de andere kant van de Spanjaardsburg, indraaiend in de Oude Rijn!
  Het was om 18.35 en ik had mijn fototoestel bij me!
  http://www.passagenproject.com/Cotrans_14_22_september_spanjaardsbrug.jpg
  Reactie is geredigeerd

 41. Yvonne schreef:

  Avatar van YvonneHoi Pieter,
  Leuk om te lezen!
  Ik vraag me wel eens af, hoeveel tonnen zand en grind heb ik al zien "vallen"?
  Groetjes,
  Yvonne/Hanson Aggregates Amsterdam

 42. maria schreef:

  Avatar van mariaPieter, leg eens uit : waar kwam je vandaan, waar ging je naartoe en waarom?? Wie heeft de zand nodig?

 43. pieter vermeulen schreef:

  Avatar van pieter vermeulenHoi Maria, wat is het wereldje toch klein he?
  Ik kwam van Amsterdam. Heb daar zand geladen,wat door een zeeschip van de nederlandse kustbodem op zee is opgebaggerd. Dat schip brengt het vervolgens naar Amsterdam in de Amerika haven waar het lost. Dat bagger wordt gespoelt met zoet water waarna het in grote zeefen wordt gestort waardoor de grote stenen blijven hangen. Daarna in steeds fijnere zeefen gestort, wat over blijft is fijn zand en groffe stenen wat we grind noemen. Het zand en grind worden verdeelt in binnenvaart schepen, die het vervolgens door heel het land naar bestemmingen vervoeren bijv. beton/cementcentrales of soms rechtstreeks naar grote bouwprojecten(denk aan bruggen en Wegen). Ik moest naar Zoeterwoude waar een cement centrale staat. Dat zand wat ik in had wordt gebruikt om bijv. huizen te bouwen. Meestal 2 a 3x per week kom ik langs de spanjaardsbrug. Maandag moet ik rond 1 uur ’s middags laden in Amsterdam, als dat gebeurd is, is het zo’n 8 uur varen naar Zoeterwoude, dus denk ik dat ik dinsdag ochtend weer langs de spanjaardsbrug vaar. Als je meer vragen hebt stel ze gerust… Groetjes Pieter

  Reactie is geredigeerd

 44. maria schreef:

  Avatar van mariaDank je Pieter, wat leuk!
  Reactie is geredigeerd

 45. Blew schreef:

  Avatar van Blewen soms zijn een paar korrels genoeg…

  Mooi hoor!

 46. pieter vermeulen schreef:

  Avatar van pieter vermeulenHoi, ik heb je laatste foto van de Cotrans 14 gezien en vind het een mooie foto.
  Ik ben de schipper op de Cotrans 14 en mijn vraag is of ik die foto van je mag hebben…
  je kan me mailen op kylie_ashley@hotmail.com
  gr.Pieter

 47. Maria Trepp schreef:

  Avatar van Maria TreppIk ben zo stom, ik heb de foto’s weggegooid. Je kan natuurlijk deze downloaden, maar die is maar klein.
  Verder zal ik nu ALTIJD mijn fototoestel meenemen als ik in richting Zijl onderweg ben, en geen foto’s meer weggooien, plusopsturen wat ik eventueel heb.

Leave a ReplyMeest recente berichten