Links antisemitisme

Antisemitisme is niet alleen in rechtse kringen te vinden, maar ook in linkse/ anarchistische kringen. Antisemitisme is bovendien zelfs ook onder joden en onder zionisten te vinden.

 

Het is belangrijk om te begrijpen dat antisemitisme niet altijd biologisch-racistisch is van aard. Invloedrijke Duitse antisemieten zoals de Berlijnse dominee Adolf Stoecker en de Berlijnse historicus Heinrich von Treitschke (“Die Juden sind unser Unglück!”) hebben niet vanuit een “ras”-argumentatie geagiteerd – wat hun invloed alleen maar groter heeft gemaakt.

De jodenhaat in de 19e eeuw had veel te maken met sociale afgunst, en had veel te maken met de opwaartse sociale mobiliteit van de joden. In 1780 leefden nog 9 van 10 joden in Duitsland in armoede, maar aan het einde van de 19e eeuw behoorden veel joden tot de beter gesitueerde burgers, en hadden belangrijke posities in economie en wetenschap (Berding, Moderner Antisemitismus, p. 38) De Duitse historicus en antisemitisme-deskundige Helmut Berding, ( die ook mijn onderzoek goedkeurend heeft gelezen en me hierover heeft geschreven) schrijft, dat in Duitsland de sociaal-democraten de grootste tegenstanders waren van het antisemitisme, maar dat de communistische partij tot een opportunistisch antisemitisme werd verleid: “Tretet die Judenkapitalisten nieder, hängt sie an die Laterne, zertrampelt sie.” (p.220)

Mijn joodse oom Heinz Brandt, Auschwitz-overlevende en later DDR- gevangene, schrijft in zijn boek Ein Traum, der nicht entführbar ist (Engels: The third way) over het antisemitisme onder Stalin. Corinne de Vries heeft in de Volkskrant verslag gedaan van Stalins terreur in Birobidzjan. Jiddische scholen, synagogen, bibliotheken, theaters en media werden gesloten of vernietigd. De politieke en culturele elite verdween in de kampen of werd doodgeschoten ( 18-6-2005).
Heinz Brandt vertelt ook over het antisemitisme in het DDR-partijbureau. Men verordende een speciale behandeling voor joodse medewerkers. Men vond dat de joden uit kleinburgerlijke kringen kwamen en veel verwanten en bekenden hadden in het Westen;  dus een “Unsicherheitsfaktor” waren.

Bij communisten en partijbureau vindt men een sterke samenhang tussen bourgeoisiekritiek en antisemitisme.
De joodse filosoof Walter Benjamin zag de samenhang tussen bourgeoisiekritiek en antisemitisme ook bij Hitler. Hij zei dat het nationaal-socialisme het antisemitisme nodig had om kunstmatig een houding te creëren, die eigenlijk de houding van de onderdrukten tegenover de onderdrukkers was. Een kwaadaardige karikatuur van een echte revolutie.

De Duitse historica Dorothea Hauser heeft de samenhang tussen het denken van de terroristische RAF en de Ex-RAF-er en antisemiet Horst Mahler aangetoond.
Bovendien laat zij zien hoe manipulatief de RAF zich van „Auschwitz“ heeft bedienend: de RAF-ers zagen hun gevangenis als concentratiecamp, en spraken van Stammheim als “Endlösung”. ( Dorothea Hauser, Rechte Leute von links? Die RAF und das deutsche Volk, In: Zur Vorstellung des Terrors, Die RAF, Bd. 2, S. 136, 137.)

Geen toeval dat veel RAFers een onderkomen vonden in de DDR.

 

12 reacties op “Links antisemitisme”

 1. Avatar van pdestappertDe RAF verweerde zich tegen het Amerikaans Zionisme dat volgens hen uit was op de wereldheerschappij. Het Amerikaanse kapitaal, in handen van invloedrijke Zionistische (Joodse) financiers ( banken) zou voor en tussen de twee oorlogen in de Duitse industrie geïnvesteerd worden ( een Amerikaanse investering), terwijl afspraken gemaakt werden die inhielden dat het Volk goedkope arbeiders zou leveren. De opbrengst zou in het Beloofde Land geïnvesteerd worden.

 2. Avatar van Ruud ZweistraKan je eerst even een definitie van antisemitisme geven? Sommige mensen beschouwen kritiek op Israel als antisemitisme.

 3. Avatar van al mayLew Kopelew deed ook al verslag van communistisch antisemitisme onder Stalin in zijn trilogie ‘einer von uns’. Of het nu over de als reactionair en idealistisch gedefinieerde ‘genetica’ van Gregor Mendel ging, die het must afleggen tegen Lyssenkos verervingsleer welke ervan uitging dat sociale vaardigheden vererfd kunnen worden. Later werden er trouwens twijfels geuit over Mendels onderzoekmethodes. Of het vervolgen van joodse hulporganisaties als zijnde spionage cellen . Het sluiten van het ‘Staatliche Jiddische Theater’ in Moskou en het vermoorden van zijn oprichter Solomon Michoëls waren ook gegrond in antisemitisme. En ga zomaar door. Antisemitisme is van alle tijden in in vele gradaties en schakeringen. Toch durf ik tot terughoudendheid te manen om elke kritiek op joden en/of Israël meteen als ‘antisemitisme’ aan te merken. Gelukkig gebeurt dat steeds minder.De heer Naftaniel spreekt de Natie ook niet meer geregeld toe als er weer eens kritiek is op Israël (in de huidige realiteit kan die anders meteen zijn domicilie in een Hilversums studio kiezen!).

  Reactie is geredigeerd

 4. Avatar van Maria TreppKritiek op Isarel ( die ik zoals jullie op mijn blog kunnen zien in hevige mate heb) is geen antisemitisme. Antisemitisme is een generele antipathie tegen joden, en alles wat joods is, en ook de tendens het joodse aandeel in conflicten als veel te groot in te schatten.

  Voorbeeld: Ik vind het antisemitisch om het over het neoconservatisme als een joodse conspiratie te hebben. Het is waar, dat het neoconservatisme gedragen en beinvloed wordt door veel joden.
  Maar het grenst aan antisemitisme om het joodse aandeel hierin uit te vergroen. Het neoconservatisme is minstens net zo zeer een christeljk-fundamentalistische beweging.

 5. Avatar van ben van rooijMaria,
  Met je beschrijving van antisemitisme kan ik mij redelijk goed in vinden., waarbij ik zelf liever gekozen had voor ‘haat’ i.p.v. antipathie. Gevoelsmatig drukt dat bij mij uit: afkeer met een emotionele en beredeneerbare component.

  Antisemitisme ervaar ik in de huidige belevingswereld als een woord met een zeer grote lading.
  Ik persoonlijk heb dat wel eens meegemaakt, dat in je eigen (uiterste) verontwaarding, aangaande voortdurende schending van mensenrechten, je verantwoordelijke mensen in Israel, VS en ook hier in Nederlandse politiek hard zou willen ‘’afrekenen’’. Daarbij kwam ik in aanvaring komt met mensen die weinig of geen kritiek dulden op Israel.
  Discussies met deze groeperingen eindigen vaak in persoonlijke scheldpartijen, waarbij ongepast gebruik gemaakt wordt van woorden als antisemitisme. (holocaust, judenfrei en ga zo door) Een verwerpelijke vorm van debat.

 6. Avatar van Ruud Zweistra@Maria,
  En hoe zit het met bezwaren tegen etnische oordelen en etnisch bevoordelen door joden? Mag je die bezwaren hebben, en dat racisme noemen, of is dit wel antisemitisme?

 7. Avatar van Maria TreppRuud, ik beschouw me niet als antisemiet, en toch heb ik grote bezwaren tegen het racisme onder joden.
  Ik beschouw me ook niet anti-moslim, en heb toch grote bezwaren tegen het antisemitisme onde moslims.
  De wereld is niet simpel.

 8. Avatar van BettyQuote Maria:Kritiek op Isarel ( die ik zoals jullie op mijn blog kunnen zien in hevige mate heb) is geen antisemitisme. Antisemitisme is een generele antipathie tegen joden, en alles wat joods is, en ook de tendens het joodse aandeel in conflicten als veel te groot in te schatten.
  "

  Je hebt het zelf al gezegd, antisemitisme is haat tegen alles wat joods is, inclusief dus het verlangen van Joden om terug te keren naar het land waar zij als volk ontstonden en waar hun godsdienst en cultuur geworteld is. Dat is namelijk de plek die vroeger, maar ook nu nog, Zion wordt genoemd. De Joden hun eigen soevereine staat ontzeggen, is het ontkennen van dit belangrijke onderdeel van het Jodendom, en dus antisemitisch. Zionisme heeft niks met politiek te maken. Politiek is slechts het middel om dit onderdeel van het Jodendom vorm te geven.
  Reactie is geredigeerd

 9. Avatar van Maria TreppDe joden hun staat te ontzeggen vind ik zeker zeer problematisch . Ik zal ook nog een blog schrijven over de anti-zionist Peter Edel, die naar mijn mening veel te ver gaat, en dus ook bijna of helemaal antisemitisch wordt.

 10. Avatar van BettyMaria, omdit soort antizionisme te bespreken kun je dicht bij huis blijven: op dit VK-blog zijn voldoende mensen te vinden die het alleen goed vinden als Joden in Palestina wonen, onder moslimbewind. Israel is voor hen uit den boze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *