Leo Tolstoi – een ontaarde denker?

Tolstoij is voor mij een belangrijke denker.
Tolstoi is bovendien – en niet toevallig- het doelwit van de uitgesproken haat van de zionist en prefascist Max Nordau. Nordau heeft in zijn werk “Entartung” ( Ontaarding) van 1892 een groot hoofdstuk over Tolstoi geschreven, waarin hij uitlegt waarom Tolstoij een “ontaarde” denker is.
Nordau zegt in zijn hoofdstuk over Tolstoi (Entartung, Bd.1, p 257 ff), dat Tolstois Weltschauung “eine geistige Verirrung” is. Het ontaarde mysticisme van Tolstoij meent de psychiater Max Nordau te kunnen diagnosticeren als een zich-verliezen in details en een onvermogen de aandacht te richten. Tolstoij kan zich volgens Noradua gewoon niet concentreren (hetzelfde verwijt hij trouwens ook vele andere dichters, o.a. Maeterlinck) . Geheel correct zegt Nordau dat bij Tolstoij sprake is van een soort buddhistisch pantheïsme en spinozisme- iets waar de positivist en sociaaldarwinist Nordau een ongelofelijke hekel aan heeft. Vooral verwijt hij Tolstoij dat deze niet, zoals Nordau zelf, vindt dat de zieken en zwakkeren (=”de parasieten” ) uit de samenleving moeten worden verwijdert.
Het is tragisch om te lezen hoe de jood en zionist Max Nordau het gedachtegoed van Hitler vormgeeft.
Frederic Spotts in Hitler and the power of aesthetics (2002):
„In Hitler‘s speeches, as in his private remarks, the concepts of Nordau […] can be heard.“ (p.24)

9 reacties op “Leo Tolstoi – een ontaarde denker?”

 1. Avatar van AstroloogWat jij tragisch vindt vinden anderen ‘antisemitisme’. Auteurs genoeg op het web die aantonen dat zionisme en nationaal-socialisme sterke overeenkomsten vertonen (of vertoonden – er is ontwikkeling binnen het zionisme). In een provocerend artikel op mijn eigen site heb ik het gewaagd te stellen dat Hitler als racistische Messiasfiguur in zekere zin de God van de joden was, een opmerking die volstrekt korrekt is wanneer je je realiseert dat het jodendom twee Messiasbeelden kent: de machtige Messias, die elite (en daarmee zinloos lijden) schept, en de lijdende Messias, die recht verdedigt (en daarmee zinloos lijden afwijst).
  De lijdende Messias (Jezus, die lijdt om het lijden op te heffen: hij wentelt niet af!) is door het zionisme (en het Ezra-istische jodendom) altijd afgewezen. Net als het nationaal-socialisme baseerden de zionisten hun Messiaanse opvattingen op een geperverteerde uitleg van ‘het herendenken’ van Nietzsche: een kleine raszuivere groep heeft de taak leiderschap op te eisen.
  Zodra zionistisch Israel het leiderschapsdenken afzweert kan het als gewone joods-Arabische staat naast andere Arabische staten samenleven.
  De vraag is alleen of intellectuelen bereid zijn joodse ant-intellectuelen duidelijk te maken dat afwijzing van de lijdende Messias (de Messias die tot de minsten der minsten behoort) alleen maar zinloos lijden schept.

  Misschien is het daarom passend hen een uitspraak van Nietzsche voor te leggen die blind elitaristisch herendenken ontkracht:

  ‘Hoeveel waarheid kan iemand in zijn geest verdragen, aan hoeveel waarheid waagt hij zich?, – dat is voor mij het beslissende criterium geworden.’

  Zie ook: http://www.xs4all.nl/~wimduz/astro/arafat9.htm

  Reactie is geredigeerd

 2. Avatar van Maria TreppAstroloog, Volkomen en absoluut eens. Nordau was een antisemitische jood, zoals ik ook in mijn onderzoek ( zie vaste link) heb aangetoond. Citaat Nordau: “Der Antisemitismus hat gleichfalls viele gebildete Juden die Rückkehr zu ihrem Volke finden gelehrt. Er hat die Wirkung einer scharfen Prüfung gehabt, welche die Schwachen nicht bestehen können, aus der aber die Starken stärker oder doch selbstbewußter hervorgehen.” Nordau, Zionistische Schriften, S. 24.
  Over Nordau, nazi’s en het messianisme, het zionisme en Arnon Grunbergs geniale roman "De joodse messias" komen er nog nieuwe blogs aan.
  Ook over Nordau en Nietzsche ( Nordau haatte Nietzsche- hij begreep Nietzsche namelijk veel beter dan de nazi’s)

  Reactie is geredigeerd

 3. Avatar van AstroloogGoed dat je dat opmerkt, dat joden antisemitisch kunnen zijn. Dat onkracht de dwangmatig opgelegde eenheidsclaim van het zionisme. Verdeeldheid zaaien is in dit geval een positief streven naar vrijheid geworden.

 4. Avatar van JosEventjes off-topic.
  Mag ik even "inbreken" om u en uw lezers een gezond en gelukkig 2007 te wensen?
  Dank u voor de "storing".

  De beste wensen allemaal:
  Jos.

 5. Avatar van Maria Trepp"honger en bevroren ledematen waren er niet meer."
  Nooit van Stalingrad gehoord beste anoniem??
  Ik hoop dat je volgend jaar een leuke vrouw tegenkomt die van je houdt, misschien helpt dat.

 6. Hans de Koning

  Avatar van Hans de Koning@ anoniem om 18:58. Jij durft zeg: "Al in 1919 rapporteerde Hitler, toen politiek officier in het Duitse leger, over wat het joodse gevaar was: [ …]

  Terwijl in andere bronnen (Encarta):

  The outbreak of World War I in 1914 came as an opportunity for Hitler, as his money was running out. He volunteered for a Bavarian unit in the German army and served the whole war. Though repeatedly decorated for bravery, he was never promoted beyond the rank of corporal. In a war of very high casualties, this is difficult to explain. Perhaps officers considered him a loner who could carry messages and perform other dangerous duties but who was unsuited to command men.

  Ik kan je natuurlijk niet beletten je nazistische propaganda op andere blogs te spuien – op mijn eigen blog word je verwijderd en je IPnummer van de dag geblokkeerd – maar vertel dan in elk geval de waarheid. Hitler politiek officier in het Duitse leger? Nah!

  Reactie is geredigeerd

 7. Avatar van Maria TreppDank je Hans.
  Ik kies er voorlopig niet voor om anoniem te verwijderen, zolang de krant hem tolereert. Ik vind het best nuttig voor keurige mensen als ons, om kennis ervan te nemen wat in sommige hoofden spookt, en er af en toe gekwalificeerd antwoord op te geven- zoals jij dit hier ook doet.
  @Ali: de geschiedenis van het zionisme is nauw verbonden met de geschiedenis van het nazisme. Maar laat ons nooit vergeten, dat het allemaal begon met progroms tegen de joden:"The pogrom against the Jews of Kishinev in 1903 spurred Jabotinsky to undertake Zionist activity."
  De militante zionisten, ook Nordau, waren in eerste instantie slachtoffers.
  Reactie is geredigeerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *