Maria, Martha en Vermeer

Ik heet Maria. Niet genoemd naar de moeder van Jezus, maar, zoals bij Lutheranen gebruikelijk, naar Maria, de zus van Martha. Ik kom uit een Luthers domineesgezin, en onder Lutheranen is Maria, de zus van Martha, DE Maria en de tegenstelling Maria /Martha een symbolische tegenstelling van protestantisme en katholicisme.

Vermeer heeft een mooi schilderij gemaakt, dat nu in de tentoonstelling “De jonge Vermeer” in het Mauritshuis in den Haag te zien was.


Vermeer, Christus bij Martha en Maria

In dit schilderij heeft Vermeer geprobeerd de tegenstelling Maria/ Martha  te overwinnen.
Hij gaf beide vrouwen een belangrijke plaats aan de zij van Jezus.

Op een meer algemeen niveau is de tegenstelling Martha/ Maria te begrijpen als een tegenstelling tussen de vita activa en de vita contemplativa. Vermeers schilderij kan begrepen worden als een synthese van de vita activa en de vita contemplativa, of ook van de tegenstelling tussen katholicisme en protestantisme. (Vermeer had zich tot het katholicisme bekeerd- vandaar de opwaardering van Martha!).

Misschien kende Vermeer de Martha/Maria–preek van de mysticus Meister Eckart. In deze preek heeft Eckart ook aangegeven dat het bijbels verhaal niet zo begrepen mag worden, dat Maria de betere is. Naar zijn mening moet Maria het actieve leven nog leren.

Maria Trepp

 

5 reacties op “Maria, Martha en Vermeer”

 1. Avatar van SolvejgDank je voor deze bijdrage Maria!! Erg informatief en ook een prachtig werk van Vermeer dat ik nog niet kende. Leuk om inspiratie te leveren en op te doen!!

 2. Maria Magdalena

  Avatar van Maria Magdalenatja, als apostolische kon ik de bijdrage van laila/annapolis over de imitatio christi ook niet serieus nemen.

 3. Avatar van anoniemEen afscheidsbericht aan wat een pseudo wetenschapper blijkt te zijn.

  Vanwege de kritiek op de Leidse anti Moslim hets club o.l.v. Bolkestein, met als meelopers Cliteur, Kinneging, Ellian en pseudo arabist Janssen had ik de indruk dat Maria Trepp een echte wetenschapper was, iemand dus met een open mind.

  Helaas, het leven is vol teleurstellingen, heb ik die mening niet meer.

  Maria beweerde dat de schuld voor het zionistisch Arabisch conflict in het midden ligt.

  Nadat ik, naar mijn mening, had aangetoond dat de schuld volledig bij de zionisten ligt kwam er geen enkel weerwoord.

  Uiteraard kwam in de reacties de beweerde holocaust weer op de proppen.
  Wat de Palestijnen, zelfs als die holocaust zou hebben plaats gevonden, daarmee te maken hebben ontgaat me overigens ook nog steeds.

  Maria had het toen over de vele misdaden van Nationaal Socialistisch Duitsland.

  Omdat ik die misdaden nooit aangetoond heb gezien, behalve in zeer rammelende verhalen, nodigde ik Maria uit enig van deze misdaden te specificeren.

  Er kwam niets, behalve de bewering dat daar zeer veel literatuur en bewijsmateriaal over is.

  Vervolgens confronteerde ik Maria met het feit dat noch in de memoires van Churchill, noch in die van Eisenhower, noch in die van De Gaulle één woord over de beweerde jodenmoord is te vinden.

  Onze wetenschapster schrapte deze bijdrage.

  Voor zo ver iemand daarin geïnteresseerd is, de genoemde memoires verschenen vóór 1959.
  De holocaust is een uitvinding van de zestiger jaren.

  Omdat Maria ongetwijfeld deze bijdrage onmiddellijk zal wissen plaats ik die nog in enige andere blogs; deze werkwijze stuit me tegen de borst, maar het is soms nodig af te dalen naar het niveau van de tegenstander.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *